Hur får ett förhör gå till och vilka frågor är inte tillåtna? Och när är det bäst att inte ställa frågor? Advokaten Johan Eriksson går i ett av de senaste Play-avsnitten igenom förhör i straffprocessens olika faser i ett samtal med Stefan Wahlberg, fd, chefredaktör på Dagens Juridik. 

"Vid förhör under förundersökningen ligger det i försvararens roll att vara så passiv som möjligt. Det bygger på att förhöret leds av förhörsledaren, alltså polisen." - Advokat Johan Eriksson

Ta del av hela avsnittet här

Förhör under förundersökningen

I slutet av förhöret har försvarsadvokaten möjlighet att ställa kompletterande frågor. Man får inte bryta i ett förhör utan att det finns väldigt starka skäl till det. Ett extremt exempel skulle vara att polisen hotar klienten med våld.

Advokatens roll i förhören är helt annorlunda under huvudförhandlingen, där det är försvararens uppgift att övertyga domaren genom att teckna rätt bild av det inträffade.


"För att det betyder något att någon har sett något. När vi talar om annan visning, till exempel DNA, DNA har inga ögon.    Det är svårt att veta när DNA hamnat där. Så den muntliga bevisningen är i någon mening den viktigaste bevisningen . "

 - Advokat Johan Eriksson

Ta del av hela avsnittet här

Strategier inför förhör

I avsnittet delar han även med sig av sina tankar och strategier inför förhöret både under straffprocessens tidiga faser och huvudförhöret i domstolen samt hur man använder förhören i pläderingen. Du får praktiska tips och hjälp att skapa ramen inför dina förhör.

Vanligaste och viktigaste bevisningen

Vad är det som gör att muntliga uppgifter fortfarande är den vanligaste och viktigaste bevisningen? 

Hur får ett förhör gå till och vilka frågor är inte tillåtna? Och när är det bäst att inte ställa frågor? Toppadvokaten Johan Eriksson går i ett av de senaste Play-avsnitten igenom förhör i straffprocessens olika faser i ett samtal med Stefan Wahlberg före detta chefredaktör på Dagens Juridik. 

"Vid förhör under förundersökningen ligger det i försvararens roll att vara så passiv som möjligt. Det bygger på att förhöret leds av förhörsledaren, alltså polisen.

 - Advokat Johan Eriksson